Паметник – пейка на поета Димитър Данаилов ще  открият утре, 3 декември –

...
Паметник – пейка на поета Димитър Данаилов ще  открият утре, 3 декември –
Коментари Харесай

В Чирпан откриват паметник – пейка на поета Димитър Данаилов

Паметник – скамейка на поета Димитър Данаилов ще  открият утре, 3 декември – събота, от 11 часа, кметът Ивайло Крачолов и вицепрезидентът Илияна Йотова  в централния парк „ Яворов “ в Чирпан.

Автор е скулпторът Музафер Сабри. В церемонията ще се включат и  от министерството на културата,  издателите Иван Гранитски и Трифон Митев, ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов и поетите Таньо Клисуров, Йордан Стоев и други, които от 12 ч. в Къща-музей „ Яворов “ ще четат стихове. В центъра на града ще бъде открита галерия с снимки, която ще споделя за живота и творчеството на Димитър Данаилов – Моряка, роден на 3 декември преди 101 години.

Поетът Димитър Данаилов  (1921- 1992) в продължение на 30 години работи като шеф на музея “П. К. Яворов ” в Чирпан.  Данаилов постоянно обичаше да повтаря, че поезията и работата му в музея са осмислили неговия живот. Автор е на три стихосбирки: „ Милиони гълъби “ (1954 г.), „ Тракийска луна “ (1969 г.) и „ Незаключена врата “ (1991 г.). На 11 декември 1992 година след автомобилна акцидент на 71-годишна възраст Димитър Данаилов напуща вечно този свят. Той бе член  на Съюза на българските писатели. Почетен ръководител на Фондация „ Яворов “. Почетен жител на Чирпан (посмъртно).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР